Pozovite 011 770 36 36

Nega lica

Mi radimo preko 20 vrsta hemijskih pilinga. Kako da odaberete pravi za vas?

14.03.2018 3 komentara

Već dugo vremena, a poslednje vreme posebno intenzivno se u kontekstu estetkih tretmana bilo koje vrste pominju i hemijski pilinzi. Sve je više onih koji imaju neku vrstu iskustva vezanu za pilinge. Kako je pojam hemijski piling veoma širok – a u Anti Aging Studiju radimo preko dvadeset različitih vrsta hemijskih pilinga – spektar indikacija ogroman, a očekivanja nekada, možda i nisu realna.

Zato je vreme je da priču oko hemijskih pilinga malo pojasnimo.

Kao Internacionalni trener IPAR akademije i Skin Tech Pharma grupe uz decenijsko iskustvo u oblasti estetike potrudiću se da Vam razložim najbitnije.

Površinski hemijski pilinzi su u upotrebi  od 1980. a najpoznatiji od njih su čuvene AHA kiseline. Cilj uvođenja ove vrste pilinga bio je dobijanje  što boljih estetskih rezultata uz minimalne negativne osobine pilinga ( vidljivo perutanje, neželjeni efekti…). Ovi pilinzi deluju na nivou površnog sloja kože – epiderma stimulišući procese u dermu kao sto su produkcija kolagena, sinteza mukopolisaharida… Takođe, odmah nakon nanošenja ove vrste pilinga dolazi do odvajanja ćelija najpovršnijeg sloja kože i ona odmah postaje glatka i mekana. Iako su blagi, kod neadekvatne primene koja se najčešće odnosi na  nepravovremenu neutralizaciju, mogu da imaju i neželjene efekte. Indikacije za ovu vrstu pilinga su: fotostarenje, akne, površinske hiperpigmentacije, proširene pore, suva i dehidrirana koža, koža pušača…

Srednje duboki hemijski pilinzi deluju na nivou površnog derma. Najčešće korišćena kiselina za ovu vrstu pilinga je trihlorsirćetna kiselina (TCA). Koncentracija, način aplikacije i dubina zavise od indikacija. Vrlo često se kombinuje i sa drugim metodama (dema pen ili derma roler) za postizanje optimalnih efekata. Najčešće indikacije su: melazma, lentigo, akne i ožiljci od akni, proširene pore, strije, bore…

Duboki hemiski pilinzi – nadublji sloj kože, retikularni derm. Primenjuju se za uklanjanje dubokih bora i brazdi, ožiljaka, duboke pigmentne promene… Supstance koje se najčešće primenjuju za ovu vrstu pilinga su trihlorsirćetna kiselina ili fenol ili njihova kombinacija u različitim odnosima.

Fenolni piling, kao najintenzivniji piling,  dovodi do dramatičnog anti aging efekta koji traje godinama. Fenolom tretiramo kožu koja ima teške promene poput dubokih brazdi i bora, kao i promene pigmenta. Naravno, za ovu vrstu  pilinga je potrebna specifična edukacija lekara koji je izvodi.

Efekti koji se dobijaju korišćenjem hemijskih pilinga još uvek su zlatni standard u odnosu na sve druge metode podmlađivanja kože.

 • Ten postaje prozračniji, svetliji, ujednačeniji.
 • Koža u celini izgleda svežije, blistavije, zdravije.
 • Povećava se i penetracija preparata u kožu, a samim tim povećava se stepen njene hidratacije. To je dokaz da čak i najskuplje kreme ne moraju biti adekvatne, jer je nivo njihovog prodiranja onemogućen zadebljalim površnim slojem. Zato se odgovarajući hemijski piling preporučuje svim tipovima kože.
 • Poželjan je kao uvodna procedura u sve ostale procedure, naročito kada je reč o podmlađivanju.

I još nešto! Hemijski pilinzi se, osim na licu, mogu raditi na vratu, šakama, rukama i nogama.

Vaša dr Anica Jevremović

3 reagovanja na “Mi radimo preko 20 vrsta hemijskih pilinga. Kako da odaberete pravi za vas?”

 1. Zdravo dr. Anice,
  Poslali ste mi na mail ponudu za hem. pilinge, procitala sam clanak sa linka u tektu poruke i zanimao bi me fenol. Mozete li mi dati neke odrednice o nacinu primene kod Vas, opsta anestezija ili ne, regije koje radite sa cenama i primenu fenola po regijama u % i za celo lice. Hvala unapred
  Srdacan pozdrav
  Svetlana V

  • Poštovana Svetlana,
   Najbolje bi bilo da zakažemo pregled i na osnovu njega Vam preporučimo optimalan piling za Vas i uputimo Vas u detalje procedure.
   Naši pregledi su besplatni i možete ih zakazati pozivom na 011/770 36 36.

   Srdačan pozdrav.

 2. Dobro veče,

  Zanima me da li radite otklanjanje braon fleka sa kože lica ? Ako da , koja tehnika se primenjuje?
  Hvala na odgovoru

Ostavite komentar