Da li postoji veza između mlečnih proizvoda i akni?

Akne i mleko

Akne su najčešća bolest kože zapadne civilizacije koja pogađa više od 85% adolescenata, ali i značajan procenat odraslih. Uticaj akni na kvalitet života ne može se potceniti.

 

Doktori i kozmetičari svakodnevno se sreću sa klijentima koji imaju ovaj problem. Takve klijente treba podržati u nastojanju da reše taj veliki problem. Ali, akne ne treba rešavati samo spolja, na koži, već treba razmisliti i kako ishrana može negativno da utiče na zdravlje kože.

 

Sve više smo svesni veze između ishrane i akni.

 

Iako mnogi lekari tvrde suprotno, mnogo je svedočenja klijenata da upravo konzumiranje mlečnih proizvoda pogoršava ili aktivira nastanak akni.

Pre nekoliko godina sproveden je sistematski pregled svetske literature napisane na temu akni. Oko 30 studija pokazale su da unos kravljeg mleka povećava rasprostranjenost i ozbiljnost akni. Na osnovu ovih nalaza, istraživači su zaključili da mlečni proizvodi utiču na hormonalne i upalne faktore koji dovode do nastanka akni.

 

Kravlje mleko – da ili ne?

Mnogi ljudi veruju da je odgovoran sadržaj masti u mlečnim proizvodima, ali to međutim nije slučaj. Sprovedena je studija u srednjoj školi koja je istraživala odnos unosa mlečnih proizvoda i nastanka akni kod tinejdžera. Došlo se do saznanja da akne nastaju i od punomasnog i od obranog mleka. Zato je zaključak da mleko može da izazove akne ne zbog sadržaja masti, već zbog hormona i bioaktivnih molekula prirodno prisutnih u mleku.

 

Šta kažu eksperti?

Jedan moj kolega, dermatolog objаsnio mi je dа je netrpeljivosti na neku vrstu hrаne uzrok upаle u crevimа. Probavni sistem čini 70% nаšeg imunog sistemа I kаdа je ugrožen, čitаv niz simptomа mogu dа se ispolje, uključujući аkne, osip nа koži, pа čаk i problemi sa sinusima.

 

Dakle, na dijetu!

 

I to onu sa niskim nivoom ugljenih hidrata. I bez mleka.

Preporučuje se da mleko i mlečne proizvode izbegavate najmanje četiri nedelje kako bi se videli rezultati. Ali, obratite pažnju, mlečni proizvodi su skriveni u mnogim prehrambenim proizvodima, pa vam savetujem da pažljivo pročitate etikete. Pošto je mleko alergen, obično je na listi sastojaka to naglašeno masnim slovima.

 

Alternative popularnim mlečnim proizvodima:

  • Umesto putera – kokosovo ulje
  • Umesto kravljeg – nezaslađeno bademovo ili kokosovo mleko
  • Sir zamenite drugim prirodno slanim namirnicama, kao što su masline
  • Mlečnu čokoladu zamenite tamnom čokoladom (minimum 70% kakao mase)

 

Ukratko, ukoliko je poznati okidač za nastanak akni već identifikovan, uvek savetujem pacijentima da smanje potrošnju visoko hranljivih namirnica i da probaju dijetu bez mleka. Promena u ishrani može da bude dugoročno rešenje za smanjenje, pa čak i eliminisanje akni.

 

Ali, ako nemate strpljenja za dugotrajne dijete mi smo vam uvek na raspolaganju za konsultacije.

 

Sa svakim pacijentom detaljno razmotrimo njihov slučaj, uputimo se u njihove životne navike i pregledamo lice. Zatim odredimo terapiju i dogovorimo se na koji način ćemo da tretiramo problem akni. Pozitivni rezultati su vidljivi veoma brzo.

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *